Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Drukuj | Powiadom znajomego

Harcerze i poezja
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:29 pm 
Skryba
Skryba

W najnowszym Ceifuhu opublikowano wiersze poetów z naszego hufca, w związku z tym, że coraz więcej z nas pisze. Biedrona we wstępie pisze, że Kasprowicz byłby dumny z naszego dorobku- zgadzam się z tym, że byłby dumny, że znalazł wielu naśladowców.
Chciałbym się podzielić moją refleksją na temat przeczytanych wierszy, i twórczości osób, które napisały w ogóle, a także rozpocząć dyskusję o poezji.
Otóż tak się składa, że śledzę pisanie znajomych na blogach, stronach i w Ceifuhu, i widzę pewne trendy. Każdy z piszących ma własny styl, w którym pisze i z pewnymi odchyleniami się trzyma(i dobrze, bo nie można być monotematycznym). I poezja niektórych osób przypomina mi rożnych poetów- Agata mieszankę Białoszewskiego i Leśmiana (poetka- lingwistka, która tworzy zabawne neologizmy i bawi się słowami), Bartek przypomina mi połączenie Miłosza i Herberta (dużo odwołań biblijnych, filozoficzne tematy), Kuba to Morsztyn i Stachura (miłość i mroczne krwiste klimaty), a Pustuł Mickiewicza i Kaczmarskiego (podejście do miłości, ironia, tematyka Ojczyzny, czerpanie z kultury). Jeśli mógłbym porównać swoją poezję do kogoś, to pewnie do Bursy i Barańczaka, ale widzę też duży wpływ innych poetów. Oczywiście to moje osobiste refleksje na temat naszych poetów, których dzieła czytałem z przyjemnością w Ceifuhu.
Najbardziej spodobał mi się "List do Pana Boga", ponieważ był mieszanką refleksji filozoficznych, grał na podtekstach biblijnych, budował napięcie i kończył się optymistycznym wyrażeniem zaufania. Wiersze optymistyczne z reguły są mniej popularne, ale bogatsze niż refleksje nad tym, że nie ma co marzyć, bo wszystko jest do bani. Ale że tak jest, to wolimy te oddające rzeczywistość.
Wypowiedzcie się, kogo czytacie, bo ja osobiście mam wrażenie, że poza obowiązkowymi pozycjami jak nasz patron - Kasprowicz, poeci z kanonu, którymi katują nas w szkołach i Ci, którzy piszą teksty do piosenek, to większość ludzi u nas w hufcu ma małe pojęcie o poezji. Ale i tak o wiele większe niż przeciętny obywatel, bo bogatsze m. in. o Stachurę, którego znają nawet Ci, którzy jego nazwiska nie słyszeli- większość popularnych piosenek SDMu, które śpiewamy jest jego autorstwa. Także o Ziemianina, którego część wierszy też śpiewa Stare Dobre. Do ogniskowych klasyków należy także "Obława" Kaczmarskiego, i część z nas w ten sposób zaczęło poznawać poezję- od tekstów piosenek. Warto zerknąć do śpiewników i poszukać informacji o autorach.
Ja osobiście tak zafascynowałem się poezją- znalazłem w Vademecum piosenkę "Jak" SDMu i mnie wciągnęło, a potem zacząłem pisać.
Osobiście lubię Kaczmarskiego, Stachurę, Norwida, Herberta, Kasprowicza, ale także mniej znane nazwiska jak Bursa, Barańczak, Wojaczek.
I to by było na tyle- zachęcam do dyskusji na tematy związane z poezją, a zwłaszcza jestem ciekaw, jakich poetów czytacie!

Zgłoś ten post
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  

Re: Harcerze i poezja
PostNapisane: Wt kwi 28, 2009 9:32 pm 
Arcymistrz pióra
Arcymistrz pióra

Ja wspomnę tylko na najlepszego moim zdaniem poetę w dziejach polskiej literatury czyli Zbigniewa Herberta :)
A resztę dopowiem jak się rozmowa rozwinie :D

Zgłoś ten post
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]