Re: Zasady punktacji drużyn
|
Czacza
|
Napisane: Cz cze 18, 2009 12:17 pm |
|
 |
| Mistrz pióra |
 |
Dołączył(a): Pt cze 09, 2006 10:35 pm Posty: 96 Lokalizacja: 18 PDHm, I SzDHiZ
|
|
Łukasz ma rację, starczy jak raz na pół roku się przeleci stronkę czy wszystko jest ok i czy w ogóle jeszcze istnieje i tyle.
_________________ pwd. Marcin Nowak HR
|
|
| Góra |
|
|
Maras
|
Napisane: Cz cze 18, 2009 10:43 pm |
|
 |
| Arcymistrz pióra |
 |
Dołączył(a): Śr paź 04, 2006 10:49 pm Posty: 125 Lokalizacja: 92pdh
|
no to git  juz myslałem ze nigdy sie ta dyskusja nie skończy  te punkty kiedys nas wykończą  hehe
|
|
| Góra |
|
|
Jędrek
|
Napisane: Cz cze 18, 2009 10:49 pm |
|
Dołączył(a): N maja 14, 2006 4:04 pm Posty: 228 Lokalizacja: Hufiec ZHP Pozna-Wilda
|
|
Ho, ho ale debata się zrobiła - ma tyły na forum, więc trochę mi zajęło przebrnięcie. Jak już wspominałem na odprawie, dobry jest pomysł punktowania stron, byle rozsądnie i prosto określić zasady. Co do biwaków roboczych (0,5 pkt/osobodzień, ale nie otrzymują punktów członkowie referatu) to kompletnie nie klei się koncepcja, że cierpią na tym inne wyjazdy. Na ostatnim - tydzień temu - było niewiele osób, choć to był długi weekend. Jutro też jedziemy, i ciężko było zapełnić samochód - na chwilę obecną (czwartek godz. 22.45) jest jeszcze 1 wolne miejsce. No i tydzień temu mówili ludzie, że 19.06 na roboczy nie pojadą, bo "będzie biwak szczepu", "bo akcja zarobkowa" itp. Punktów w ogóle nie brali pod uwagę. No i niebezpieczne jest brnięcie w rozdrobnienie punktacji - oczywiście zasady trzeba modyfikować, bo życie pokazuje co jest miarodajne, ale nie możemy popadać w obłęd ścisłego liczenia wszystkiego co się da.
_________________ "...wystarczy stworzyć społeczeństwo przeciętnych, aby rządzić nim bez większych problemów. Człowiek przeciętny zrobi wszystko, co zechce władza, ponieważ przeciętniak ma tylko jeden ideał - żeby dać mu spokój." R. Kapuściski
|
|
| Góra |
|

|
Biedronka
|
Napisane: Pt cze 26, 2009 2:42 pm |
|
Dołączył(a): N maja 14, 2006 10:39 am Posty: 318 Lokalizacja: III SzDHiZ ; 34 PDH
|
|
Ja mam pytanie... czy będzie tak jak było wcześniej ... rozpisane za co są te punkty... w tej tabelce? ... bo uważam, ze to było fajniejsze ... jednak coś pokazywało...
_________________ phm Agnieszka Barwicka HR
"... podaj swą pomocna dłoń ... tym co liczą na Ciebie..."
"... i warto mieć marzenia ... "
|
|
| Góra |
|
|
Kołek[PL]
|
Napisane: Pt cze 26, 2009 2:55 pm |
|
Dołączył(a): Pn paź 15, 2007 9:53 pm Posty: 118 Lokalizacja: 92PDH im. 3 Kompanii AGAT [Zastęp: Nocne Wilki]
|
Dobry pomysł  to było fajne 
_________________ "Nie przynosi wstydu- opór i poświęcenie życia dla wolności, sprawiedliwości i honoru..."
|
|
| Góra |
|
|
Fenix
|
Napisane: Pt cze 26, 2009 11:27 pm |
|
 |
| Administrator |
 |
Dołączył(a): Wt lut 19, 2008 9:56 pm Posty: 362 Lokalizacja: 92 PDH
|
|
To tylko chwilowo nie działało - już jest OK.
|
|
| Góra |
|
|
Czacza
|
Napisane: Śr lip 01, 2009 11:10 pm |
|
 |
| Mistrz pióra |
 |
Dołączył(a): Pt cze 09, 2006 10:35 pm Posty: 96 Lokalizacja: 18 PDHm, I SzDHiZ
|
|
Mam jeszcze jeden pomysł dotyczący punktacji, ale bardziej techniczny. Myślę że dobrze było by zrobić podsumowanie punkacji szczepów, czyli sumy wszystkich punktów które zdobyły drużyny z danego szczepu. W końcu mamy dość mocny podziała na szczepy w naszym hufcu. A szczepowym pownno zależeć na aktywności drużyn w ciągu całego roku. Roziwązanie to przypomina rozwiązanie stosowane w F1 gdzie mamy klasyfikację generalną (drużyn) i klasyfikację konstruktorów (szczepów), z tą różnicą że nasi "konstrukrzy" nie otrzymują osobnych punktów tylko będzie to suma punktów wszystkich drużyn w szczepie.
_________________ pwd. Marcin Nowak HR
|
|
| Góra |
|
|
Biedronka
|
Napisane: Cz lip 02, 2009 10:22 am |
|
Dołączył(a): N maja 14, 2006 10:39 am Posty: 318 Lokalizacja: III SzDHiZ ; 34 PDH
|
|
Uważam, ze nie bo mamy przecież jeszcze drużyny samodzielne, kręgi itd...
_________________ phm Agnieszka Barwicka HR
"... podaj swą pomocna dłoń ... tym co liczą na Ciebie..."
"... i warto mieć marzenia ... "
|
|
| Góra |
|
|
Kołek[PL]
|
Napisane: Cz lip 02, 2009 11:39 am |
|
Dołączył(a): Pn paź 15, 2007 9:53 pm Posty: 118 Lokalizacja: 92PDH im. 3 Kompanii AGAT [Zastęp: Nocne Wilki]
|
Po za tym to logiczne, że np. III szczep będzie miał więcej punktów od V (fakt ilości drużyn w szczepie). Chyba, że to jest tylko tak do wglądu, chociaż według mnie bez sensu, bo nie będzie żadnej nagrody za największą ilość punktów uzbieranych. 
_________________ "Nie przynosi wstydu- opór i poświęcenie życia dla wolności, sprawiedliwości i honoru..."
|
|
| Góra |
|
|
Jędrek
|
Napisane: Cz lip 02, 2009 4:00 pm |
|
Dołączył(a): N maja 14, 2006 4:04 pm Posty: 228 Lokalizacja: Hufiec ZHP Pozna-Wilda
|
|
Ze szczepami bym się nie rozdrabniał - choćby przez wspomnianą różną ilość drużyn w szczepach, jak i rzecz bez znaczenia dla drużyn samodzielnych. Ale jak najbardziej szczepowi mogą wykorzystywać punktacje dla zdobycia szerszej wiedzy o aktywności swoich drużyn, interesować się dlaczego ktoś podłapał ujemne, zwrócić uwagę, gdy drużyna długo nigdzie nie wyjeżdża.
_________________ "...wystarczy stworzyć społeczeństwo przeciętnych, aby rządzić nim bez większych problemów. Człowiek przeciętny zrobi wszystko, co zechce władza, ponieważ przeciętniak ma tylko jeden ideał - żeby dać mu spokój." R. Kapuściski
|
|
| Góra |
|